Читај ми!

Нови пуританизам

Госпођа Бовари била је оклеветана. Средином 19. века писац Густав Флобер морао је да прође судски процес не би ли доказао аутономију уметничког дела.

Ема Бовари оклеветана је двапут. У реалности романа, као прељубница и у реалности изван корица књиге као неморална и опасна за јавни морал. И њен случај једини није. Од тада до данас уметност је освојила многе авангардне стазе али расправа о односу уметничке и извануметничке стварности узнемирава и даље. Случај новијег датума је и Доротеј. Писац Добрило Ненадића и његов модерно написан и уметнички важан роман.

Ново издање Часа анатомије анализира најпре процес овладавања разумевањем уметничког дела кроз време а онда и савремену појаву критике дела са становишта етике. Питање етике је једно од најважнијих питања уметности и друштва у којем уметност настаје. Разумевање важности етичког принципа у животима појединца и друштва истовремено је и тачка неспоразума између појединца и друштва, уметности и окружења. Модерни дух времена открива парадокс. Освајање бројних слобода, тачније тенденција еманципације у свим сегментима је и почетак процеса развоја тенденција управо супротних оним еманципаторским. Да ли се рађа дух новог пуританизма и зашто?

Гости Часа анатомије су редитељ Небојша Брадић и књижевни критичар и главни уредник Српске књижевне задруге Никола Маринковић

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се