петак, 08. мар 2024, 16:36
Свети Трифун – слава вина и виноградара
Најновије издање емисије "Грозд” доноси репортаже из Жупе, Шумадије, Македоније, из дестилерија и винограда.
Српска православна црква и верници прославили су Светог Трифуна, који се сматра заштитником виноградара, чуварем усева од непогода и штеточина, али и заштитником искрене љубави свих хришћана. У рејону Три Мораве има 7 529 хектара под виноградима, где се највеће површине под чокотима налазе на територији три општине: Трстеник, Крушевац и Александровац. Винари Жупе александровачке, ушли су у своје винограде, да орежу чокоте и полију их вином. Верује се да ће на тај начин грожђе боље родити.
На дан Светог Трифуна било је весело и у Македонији, у Кавадарцима у виноградима Лепово. Тамо је винарија Тиквеш прославила празник, свечаним орезивањем винограда. Тиквеш ову манифестацију и годину обележава увођењем нових стандарда у рад винарије.
Србија је у свету препознатљива по производњи одличних ракија. Под појмом ракија подразумева се чист дестилат добијен искључиво од воћа и то најчешће од шљиве. Сам поступак добијања ракије наизглед делује једноставно, али ипак је то умеће које захтева доста знања и искуства. Врхунску ракију последњих година праве мали произвођачи па је њихов опстанак везан за пласман и продају. Зато су важна и њихова удружења. Посетили смо дестилерије у Цветојевцу и Косјерићу.
Аутор Душан Величковић
Уредник: Душан Величковић
Коментари