Читај ми!

Жене које су мењале свет

Један од значајнијих празника који се широм света обележава сваке године 8. марта је Дан жена. Осим што на овај дан жене добијају у већој мери знакове пажње него иначе, не смемо заборавити његов оригинални значај - борбу за женска људска права, за политичку, економску и социјалну равноправност . Зато се ове недеље у Студију знања подсећамо значајних жена које су започеле и утабале пут за даљу борбу.

Како је изгледала женска борба за равноправност на овим просторима до прве половине 20. века и у чему данас видимо највеће успехе и тековине Антифашистичког фронта жена основаног у време II светског рата, сазнајемо од научне сараднице на Факултету политичких наука, Нађе Бобичић.

Институт за друштвену теорију и филозофију основало 6 мушкараца и једна жена – Загорка Голубовић, чије име данас носи назив награде која се додељује младим истраживачима. Да ли је њен начин деловања и даље инспирација и може ли да послужи као модел, открива нам директорка овог Института, Газела Пудар Драшко.

Који су неки од најупечатлљивијих примера недовољно признатих жена које су мењале курс науке својим открићима, и да ли је Милева Ајнштајн добила у научном свету место које заслужује, говориће нам Слободан Перовић, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Са Мајом Вукасовић са Електротехничког факултета Универзитета у Београду сазнајемо какав је положај жена у свету електротехнике и рачунарства, и зашто је важно да заборавимо на флоскулу "леп посао за жену" приликом одабира професије.

Музички гости ове недеље су Consonance trio, који чине Ана Стефановић, Дејан Јаношевић и Елена Елизарова. Они ће нам извести нумере "This is a mans world" James Brown-a "Girl on fire" коју у оригиналу изводи Alicia Keys и песму "Beautiful", коју у оригиналу изводи Christina Aguilera.

У прилозима наших новинара подсетићемо се неких храбрих жена које су успеле да се истакну у свету књижевности и филма, као и жена које сведоче да ИТ није само мушка професија.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво