Читај ми!

Дух је наша домовина

22. фебруара, на дан рођења Данила Киша, у Суботици је изведена премијера представе "Дух је наша домовина“ Српског позоришта из Будимпеште, посвећена овом писцу необичне биографије, сложеног карактера и разорног талента.

Био је страствени антикомуниста и антинационалиста, особа либералних схватања и снажних емоција, специфична етничка аномалија, биће прогоњено губитком. Црногорских и јеврејских корена, животом касније замагљиваних због стравичних околности фашизма, Киш се увек држао књижевности која се указује као штит од галопирајућег, антисемитистичког насиља.

На сцени Театра Театрон у Малмеу, крајем прошле године је премијерно изведена представа "Извод из књиге рођених – Прича о Данилу Кишу“, настала према тексту и у режији Кокана Младеновића, а према мотивима истоимене књиге Марка Томпсона. Ова вишејезична представа чији наратори и ликови граде зачудну мрежу, исплетену од шведских, мађарских, српских, као и немачких речи, визуелно богатим, поетским и симболичким језиком исписује Кишове битке са лажним друштвеним митовима, али и са сопственим страховима.

Ове две представе су повод да живот и дело Данила Киша истражимо у ширем контексту, а наши саговорници су књижевник Мухарем Баздуљ, преводилац Томпсонове књиге, и редитељка представе "Дух је наша домовина“ Марија Барна Липковски.

Поводом премијере филма "Јорговани“ на ФЕСТ-у, гост Културног центра је редитељ Синиша Цветић.

У емисији ће бити речи и о новом филму Акија Каурисмакија "Опало лишће“, о представама "Камен за под главу“ и "Слике жалосних доживљаја“ у КПГТ-у, о недавно објављеном, другом наставку компилације Хали Гали, која је дала нови вредан пресек домаће алтернативне музичке сцене.

Теме наших рубрика су и нова "библија панка“, књига "Please Kill Me“ аутора Легс Мекнил и Џилијан Мекејн, Музеј паранормалног у Београду, Бахчисарајска фонтана у Краљевском двору на Дедињу, и филмски опус Јована Живановића, поводом стогодишњице од његовог рођења.

Уредник емисије Ана Тасић

Аутори рубрика Светлана Илић, Ана Тасић, Јована Јанковић, Ана Марија Грбић, Николина Дабетић, Јасмина Мијић, Зорица Којић, Иван Велисављевић

Редитељ Рашко Милатовић

Монтажер Никола Манић

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се