Читај ми!

Право на сутра: Пут за Мердаре

Колико је важан пут у сеоским срединама, најбоље показује реакција мештана Мердара, Матарове, Преветице и Боровца, који су сада презадовољни јер су пре три месеца добили асфалтиран пут и делом насут до свих кућа у том брдовитом пределу.

Мештани месне заједница Мердаре су прошле године на позив председника Србије Александра Вучића у Куршумлијској бањи добили обећање да ће њихови проблеми бити решени. Обећање је испуњено а становништво презадовољно јер им је урађена расвета, а што је најважније, добили су јавни превоз који нису имали пет година. Стари и болесни становници плаћали су годинама такси да би отишли код лекара у тридесет километара удаљену Куршумлију. Сада их обилазе геронтолошке сестре које брину о потребама најстаријих. У суседној Косаничкој Рачи активирана је фабрика Yumko. Све то је охрабрило и задржало становништво у том неразвијеном крају и многи су зато изразили жељу да се врате, каже Гојко Стефановић председник Месне заједнице Мердаре. Истиче да су до 1999. године били упућени за снабдевање на оближњу општину Подујево, али тамо не могу зато им је већ годинама потребна продавница. Налазе се на главном путу а немају ни трафику са новинама. Све им, кажу, треба а користило би и пролазницима да се отворе трафика, бензинска пумпа и други продајни објекти.

У суседној Преветици остала су два домаћинства. У једном је млади брачни пар Вељовић са двоје деце. Живе од пољопривреде, производе сир и кајмак и тако се сналазе за живот. Живе у старој дединој кући, немају довољно новца да је обнове, али су успели да дограде купатило. Близу су административне линије и за сада, кажу, немају проблеме.

У Матарови живи осмочлана породица Кујовић. Обрађују земљу и баве се сточарством. Њихово имање се налази уз саму административну линију, око двеста метара од општине Подујево, у којој већ две деценије живе само Албанци. До сада им је украдено шест крава. Не знају ко је и како то урадио. Због крађе стоке нису добили надокнаду.

У близини њихове куће повремено пролазе непознати људи, и зато су често забринути, каже домаћин породице Милош Кујовић. Асфалтирање пута их је много охрабрило и пут за њих значи сигуран опстанак у селу. Обилазе их припадници Војске Србије и жандармерије.

Са девет чланова породице, Лазар Виторовић из Репе код Подујева избегао је 1999. године у суседну Куршумлију. Албанци су им уништили породичну кућу, стругару и све друго што су имали. У Репи им је, каже, остало двадесет хектара земље коју су присвојили и међусобно поделили Албанци. Уз огроман труд и рад Виторовићи су се скућили после много година уз помоћ рођака и пријатеља код којих су дуго живели без надокнаде.

Аутор емисије Светлана Вукмировић

Сниматељ Горан Копривица

Тонски сниматељ Мирослав Радишић

Монтажа Марко Роксандић

Реализација Весна Новаковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво