Нови Бон тон

Димни сигнал, радио телеграф, телепринтер, фиксни телефон, пејџер, мобилни телефон, андроид... точак, бицикл, запрежна кола, аутомобил, авион, ракета... ствари које смо употребљавал, ствари које су нестале и нове, које су нестале замениле.

Сећања нема без заборава и ми се у новом издању Часа анатомије сећамо ствари из наше материјалне свакодневице, ствари које су имале употребну вредност, које смо користили и које су на неки начин формирале наше навике, искуство и понашање.

Говоримо, даље, о стварима из наше актуелне материјалне свакодневице које такође користимо и које такође стварају ново искуство и нове навике. Питање је, како материјални артефакти и њихова употребна вредност утиче на процес понашања, формирање друштвено прихватљивог или друштвено неприхватљивог понашања, каква је њихова улога у цивилизацијским културним токовима.

Сетимо се ствари које смо некад користили и себе из тог времена и упоредимо их са новим стварима без којих не можемо и са собом данас. Промене које уочимо мера су нужног кретања, садржај тог кретања говори о значају промене. Како она моделује друштво и цивилизацију и, најважније, човека у њој.

О томе у емисији разговарају песникиња Ана Ристовић и антрополог Марко Пишев

Ауторка и уредница емисије: Марија Ненезић

Режија: Маја Мандић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се