Васа Поморишац

У српској и југословенској историји уметности прве половине 20. века сасвим издвојену позицију заузима стваралаштво Васе Поморишца. Био је сликар, универзитетски професор, ликовни критичар, веома узбудљиве и динамичне биографије.

Посматрајући класичну уметност, као и локално културно наслеђе, кроз оптику модерне уметности, остварио је богат и аутентичан ликовни опус, који осим слика и цртежа, обухвата бројна остварења у домену примењене уметности, укључујући низ монументалних витража.

Његова дела налазе се у музејима и приватним колекцијама у Србији, бившој Југославији и Европи, као и у колекцији Музеја Викторије и Алберта у Лондону. И поред тога, сматра се да је он један од ретких овдашњих недовољно истражених сликара те епохе.

Најобимнија и најрепрезенативнија ретроспектива стваралаштва Васе Поморишца, која обухвата више од 140 дела, отворена је крајем октобра минуле године у Галерји Матице српске у Новом Саду. Ова изложба, уз монографију о Поморишчевом стваралаштву, отворила је нову перспективу сагледавања, читања, контекстуализације и вредновања, као и платфому за репозиционирање, његовог стваралаштва у српској историји уметности.

У емисији посвећеној стваралаштву Васе Поморишца говоре кустоскиње изложбе Јелена Огњановић и др Ана Ереш, затим, историчари уметности Мишела Блануша и Лука Вукићевић, као и сликарев син Гордан Поморишац.

Уредник и аутор емисије: Данијела Пурешевић

Режија: Марко Шотра

 

 

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво