Шта то беше љубав

"У љубави се осећа више него што треба, пати више него што мисли, сања више него што се живи, и каже и оно у шта ни сами не верујемо”, писао је између осталог о љубави Јован Дучић. Неко је рекао да је филозофија љубави филозофија почетка. Зато ове недеље Студио знања пита своје госте - шта то беше љубав.

Да ли се родимо као, како каже Десанка Максимовић "волећа природа“, или ипак љубав учимо од малих ногу, као и шта највише фали у емотивном смислу данашњим школарцима, говори нам психијатар Наташа Љубомировић. О томе колико је формативни период важан за наше касније схватање љубави и вредновање себе и других, и шта се подразумева под емотивно безбедним односом, открива нам психотерапеут Александра Ђурић.

Када бисмо могли да бирамо плес који би најлепше приказао хармонију мушко женског односа верујем да би многима од нас прво на памет пао – танго. Зашто баш танго у највећој мери идентификујемо као плес љубави, сазнајемо уз Дарка Дожића из београдског удружења Танго натурал.

Реч филозофија значи "љубав према мудрости“. Може ли се у љубави бити мудар, као и кад је настала идеја романтичне љубави, објасниће нам филозоф Игор Цвејић. Холивуд је у 20. веку доста допринео романтизацији љубави. Редитељка Маша Нешковић нам открива како нам филмови током одрастања могу одмоћи у формирању правилних представа о њој.

Љубав можда јесте само реч, али овим “словима на листу папира“ савремени песници додају разна нова значења и тумачења. О томе каква лица љубави приказује у својим песмама рећи ће нам песникиња Маша Живковић.

Емисија "Шта то беше љубав“, не може да прође без истоимене песме Оливера Драгојевића, коју ће нам извести Ивана Владовић, Зоран Гајић и Владимир Ајрулоски. Чућемо и "Рецепт за љубав“ Слађане Милошевић, и "Is this love“ групе Whitesnake.

А како се двоје љубавника повезаних мислима, поезијом и цитатима светских књижевника разилазе и поново проналазе, потом о историјату љубавних писама и о здравој дози љубави према себи, сазнајемо у прилозима наших новинара.

Одгворни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво