Реци праву реч

Тишина понекад говори више од речи али да нема речи, не бисмо пожелели тишину. Због јаких речи, слабих речи, ружних речи, због неспоразума који понекад праве речи, наступа жеља за тишином.

И тада, можда, она говори више од речи. Ново издање емисије Час анатомије посвећујемо, ипак, речима, не тишини. Од ове године у Србији почиње пракса бирања Речи године. Сваке године нова реч сведочиће о социокултурном контексту али и о властитој снази да се изрази и да изрази. Током емисије фокус ће бити на савременом српском језику, односу између говорног и стандардом утврђеног језика, речима које су нестале и које настају, говору који се мења, жаргону, туђицама и неологизмима, теорији и пракси језика.

О савременом српском језику, слабости и снази речи, у Часу анатомије разговарају лингвисти, Марија Мандић из Института за филозофију и друштвену теорију и Александар Милановић професор Филолошког факултета у Београду. Придружиће им се Јована Јовановић и Слободан Новокмет из Института за српски језик САНУ

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се