Балансирање хормона

Када кажемо хормони, обично помислимо на њихов утицај на наше расположење. Међутим, они су укључени у далеко већи спектар наших телесних функција – од основних, као што су глад и пулс, до сложених, попут репродукције и осећања. Зато ове недеље госте Студија знања питамо шта се дешава са психичким и физичким стањем нашег организма када су они у дисбалансу, и како да их вратимо у равнотежу.

У првом делу емисије са нама су проф. др Владимир Илић, који ће нам говорити о сигналима које нам шаље организам када се хормони нађу у дисбалансу и факторима који до тога доводе, и специјалиста гинекологије др Марија Тришовић, која ће нам открити на који начин хормони утичу на целокупно здравље жена.

Специјалиста психијатрије др Оливера Сбутега Филиповић, говориће нам о вештачком изазивању хормона среће конзумирањем недоздвољених супстанци, као и прекомерним коришћењем мобиллног телефона и интернета, које могу да прерасту у болести зависности.

У другом делу емисије о вези хормона и хране разговарамо са нутриционистом Иваном Дабић, која ће нам открити која храна повољно, а која неповољно утиче на рад наших хормона, док ћемо о утицају хормона на наше целокупно психичко стање и здравље разговарати са неуропсихијатром Невеном Чаловском Херцог.

На који начин је љубав повезана са хормонском равнотежом, шта су то "молекули среће” и како биохемија објашњава помоћ коју нам хормони пружају приликом обављања основних животних функција, открива нам професор Милан Николић са Хемијског факултета.

Када нам се хормони не налазе у равнотежи често имамо осећај да "не знамо шта бисмо, не знамо где смо”, баш као што каже Јосипа Лисац у песми "Данас сам луда”, коју нам изводе Terzze trio, који чине Јелена Бјековић, Ведрана Николић Вујић и Александра Бјелош. Оне ће нам извести и песму "Моје бубе” групе Сунцокрети, и чувену песму Roxette "It must have been love”.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво