Право на сутра: Терет расељеног лица

Многи Срби са Косова и Метохије уточиште су пронашли у Нишу. Са минималним примањима годинама се боре да преживе. Најтеже је породицама са оболелим члановима којима је потребна стална нега.

Ту битку води Даница Поповић из Приштине, чији син има церебралну парализу а унук аутизам.

За унука се двоструко више бори од када га је мајка напустила. Та изузетна бака је сада и мајка свом унуку а њена огромна љубав и упорност му је помогла па су његовим напретком изненађени и дечакови лекари. 

У близини су и расељени из различитих крајева Косова и Метохије, који живе у згради која је за њих изграђена средствима ЕУ. У згради са двадесет осам станова смештене су породице са посебним потребама.

Поред терета који носе због болести ближњих додатно их мучи што немају трајно решено стамбено питање, јер су само корисници станова. Мирга Перовић из Грачанице има сина са Дауновим синдромом и страхује шта ће са њим бити после њене смрти. Није спокојна јер се плаши да једног дана могу да изгубе смештај у Нишу а на Косову и Метохији нису им створени услови за повратак. Та ситуација их исцрпљује, каже Мирослав Ристић из Ђаковице. Уколико се одјаве са Косова и Метохије, аутоматски губе станарско право. Љубица Шимандли из Пећи каже да се њен син који има церебралну парализу одјавио из Пећи, и одмах је изгубио право на новчану надокнаду коју је до тада редовно добијао.

Живе уз многе потешкоће и по правилима која им од 1999.године одређује њихов расељенички статус. Ни до посла, кажу, не могу лако да дођу, па раде на црно да би зрадили за живот. Појединци и Хуманитарне организације помажу ИРЛ колико могу.

Александра Марковић потиче из Приштине и помаже породицама које живе на КиМ али и онима ван подручја Косова и Метохије. Сарађује са Удружењем Балкански центар Европских студија у Београду чије је члан и оснивач позната руска историчарка и стручњак за међународне односе Наталија Нарочницка. Захваљујући њој многе српске породице, као и манастири, добиле су хуманитарну помоћ.

Ту је и Хуманитарна организација из Ниша „Срећна породица” коју води Радмила Тодић Вулићевић из Приштине. Њена сарадња са многим појединцима и организацијама у свету је успешна па помоћ која пристиже доспева у праве руке, највише породицама са болесном децом.

Аутор емисије Светлана Вукмировић

Сниматељ Горан Копривица

Тонски сниматељ Мирослав Радишић

Возач Милан Кнежевић

Монтажа Бранислав Поповић

Реализација Весна Новаковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво