Морално васпитање младих

Ове недеље у Студију знања причамо о вредностима, јер прича о вредностима је прича о човеку. Нисмо неутрални посматрачи света, већ константно вреднујемо и себе и друге, као и појаве и дешавања око нас. Вредности које негујемо преносимо на децу и младе, међутим, то није нимало лак посао.

Где лежи кључ за васпитавање деце, ко га све поседује и како га може употребљавати, питамо наше госте. У првом делу емисије то су психотерапеут Кристина Брајовић Цар уз коју, између осталог, сазнајемо шта су вредности и могу ли се објективно одредити, као и педагог Марија Милинковић која нам открива која је највећа разлика данас у односу на децу која су одрастала пре 20, 30 година, и да ли је оцена из владања изгубила вредност.

Начин на који се опходимо према животињама говори доста о нама као људима, као и о нашем односу према другима. Зато ћемо о одговорном власништву и хуманом поступању са животињама разговарати са Светланом Лаловић из фелинолошког друштва Le PETit.

"Не треба нам образовање", у реду је изговорити само уколико су у питању стихови песме култне групе Pink Floyd. "Another brick in the wall", изводе нам Нада Јовановић, Страхиња Костић и Владимир Ајрулоски, који ће нам током емисије извести и песме "Једино то се зове љубав" Бајаге и Инструктора, као и "Stairway to Heaven", Led Zeppelin-а.

У другом делу емисије разговор водимо са професорком историје у Земунској гимназији, Јованом Петровић, уз коју сазнајемо које вредности историја и данас преноси а да су важне у друштвеном и у људском смислу, као и колико је културу сећања битно неговати још у раном адолесцентском добу. Професор Филозофског факултета Војислав Јелић нам указује на то где у највећој мери уочавамо недостатак културе, као и да ли се тај недостатак види у комуникацији са другим људима.

Музика је вредност сама по себи, и за уметнике и за оне који воле музику. Одрастати уз композиције Моцарта, Баха или Шопена, развија нам осећај за хармонију и гради нам музички укус. Зашто је драгоцено бити део света класичне музике од малих ногу разговарамо са Данијелом Кличковић, помоћницом дриектора средње музичке школе Ватрослав Лисински.

У прилозима наших новинара сазнајемо како телевизија може и треба да утиче на васпитање деце, шта је кул у школском периоду - ко је права фаца, а ко позер, као и које се моралне дилеме могу јавити приликом уручења или добијања отказа.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво