Читај ми!

Безнадежност

Саговорници су Милица Михајловић, Марко Јанкетић, Јоаким Тасић и Немања Оливерић.

Трагом кључних Чеховљевих драма/комедија, Кристофер Дјуранг у комаду Вања, Соња, Маша и остали пише о пролазности и учмалости живота, надама и разочарањима, о судару прошлости и дигитализоване садашњице. У средишту радње су брат и две сестре, зашли у шесту деценију живота, мање-више помирени са својим судбинама. Трагом истоимене представе (продукција Атеље 212, режија Ксенија Крнајски) глумица Милица Михајловић говори о безнадежности, незадовољству и вечном сну о садржајнијем и бољем животу.

Када је 2006. године откривено да је нобеловац Гинтер Грас током Другог светског рата једно време припадао елитним нацистичким СС јединицама његов најпознатији роман Лимени добош, и један од најзначајнијих романа европске књижевности, добио је нове конотације, значења и тумачења. Трагом истоимене представе (продукција Југословенско драмско позориште, режија и драматизација Васил Христов) глумци Марко Јанкетић и Јоаким Тасић говоре о инфантилизацији зла, тетрализацији и релативизацији суморне и болне прошлости.

Комад Пигмалион Џорџа Бернарда Шоа има, између осталог, и наглашен друштвени и социјални контекст, изражен кроз загонетан сусрет професора фонетике и убоге девојке с дна друштвене лествице. О негдашњим и данашњим друштвеним елитама, о поигравању и експериментисању судбинама Других, о лажном и истинском знању и образовању говори глумац Немања Оливерић који у истоименој представи игра професора Хигинса (продукција Позориште "Бошко Буха“, режија Ђурђа Тешић).

Аутор и уредник серијала је Слободан Савић.

 

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво