Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Колекција Владимира Пешића

Приватна колекција Владимира Пешића брижљиво је чувана, дуго стварана и део је породичне традиције. Највећи део збирке су дела руских уметника, међу којима су и они сликари који су дошли у Србију после Октобарске револуције.

Изложбом у градском музеју у Вршцу, јавност се први пут упознала са делима руских сликара који су у ове крајеве дошли после 1918. године, где су остали да живе и раде. На изложби су виђене слике Степана Фјодоровича Колесникова и Николаја Дмитријевича Кузњецова.

Син Душана Пешића, дугогодишњег дописника “Политике” из Москве, Владимир је детињство провео у Совјетском Савезу, где се и школовао. Од раног детињства сретао је у Москви уметнике, обилазио музеје и развио љубав за уметност.

Свестан вредности руског сликарства и уметности, Владимир је своју прву слику купио у једном московском комисиону. Породична збирка проширена је у време Горбачова и перестројке, када је Владимир Пешић присуствовао значајној аукцији слика коју је одржала чувена аукцијска кућа “Сотби” у Москви 1988. године, истичући значај и вредност уметника из Русије. Сјај руских сликара заокружиле су и иконе које су руски уметници радили крајем 19. и 20. века. Његова приватна колекција садржи и антикварне предмете од слоноваче.

Слике које је сакупио у својој колекцији излагао је на многим изложбама и у више антикварних салона у Москви. Његов ауторитет у проценама аутентичности се поштује, а слике из ове колекције организатори су изложили и у престижном делу "Гостиног двора" у близини Црвеног трга у Москви.

 

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се