Читај ми!

По дефиницији

Када се замислимо, многе ствари и појмове које узимамо здраво за готово заправо не можемо прецизно да одредимо. А са друге стране, дефиниције су нам неопходне за развој науке, уметности, за наш лични развој и разумевање света. Зато се ове недеље у Студију знања питамо до које мере можемо дефинисати живот, а на која питања ћемо увек тражити одговоре и нове покушаје дефинисања.

Шта значи објективно сагледати стварност, имајући у виду различита искуства које свако носи, као и шта у филозофској традицији најбоље објашњава проблем препознавања стварности, говори нам филозоф Александар Фатић. Са теоретичарем науке Предрагом Милосављевићем сазнајемо да ли дефиниције ограничавају наше размишљање о уметности и да ли је за уметника останак у оквирима дефиниција нешто што је погубно за креативност или напротив.

Када кажемо дефиниција – једна од првих помисли су границе. Наша гошћа Милица Паскулов, ХР менаџерка и коатурка програма Дозвола за границе, ће нам рећи нешто више о томе зашто је важно да одредимо границе са другим људима, пословним партнерима и колико нам оне могу бити корисне и за лични и за професионални развој.

У другом делу емисије усмеравамо се на човека, али на другачији начин – у смислу прецизног дефинисања нашег физичког стања. Када оно није како треба – а обољења су саставни део живота, потребно је одредити шта нам недостаје и како да се адекватно лечимо. О томе разговарамо са онкологом Николом Јефтићем и молекуларним биологом и специјалистом генетике Иваном Бузаџић.

Математика нас од најранијег узраста учи прецизности бројева, а ономе ко има кликер за бројеве – овај предмет не пада тешко. Уз основе које нам пружају дефиниције и теореме из средње школе стижемо до примењене математике која се учи на факултету. О томе где све математика може имати примену разговарам са доцентом Александром Јовићем са Математичког факултета.

Песме "Border song” Elton John-a, "Sign of the times” Harry Styles-a" и "The time is now” групе Молоко, изводе нам Нина Шупица и Александар Митровић Ацарт.

Шта дефинише заиграног човека, односно homo ludensa, о дефинисању лепог у уметности и о томе шта би било да чувена јабука из приче о Исаку Њутну може да говори, сазнајемо у прилозима наших новинара.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

 

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво