Читај ми!

Улице инспирације

Улице су нам од детињства простор инспирације – од места на ком смо одрастали до каснијег бољег упознавања града, његових скривених кутака, његове историје, архитектуре и живота значајних људи који су некада ходали истим тим улицама. Зато смо тему овонедељног "Студија знања" назвали Улице инспирације.

Још од античког доба улице и тргови су места окупљања фиозофа, места на којима су се сва важна дешавања догађала и пратила. Зашто су улице инспиративне за историјска проучавања и за сагледавање свих промена кроз које једно друшво пролази, открива нам историчар Дарко Ћирић.

У 200 прича колико је написао о Београду, писац Ненад Новак Стефановић пружио нам је јединствену панораму града уз специфичан поглед кроз кључаонице. Он ће нам открити зашто нам је уз историјску архиву за познавање нашег града важна и та лична породична историја.

А када су обичне уличне шетње у питању, сви волимо да прођемо лепом улицом, у којој ћемо видети неки озелењени парк, дрво, башту.. На који начин инжењери архитектуре могу да промене лице улица сазнајемо од Далиборке Стојаковић, која долази из Баште Бироа.

Поједине карте града из 19. века као и многе из 20. века, чувају се у Збирци за архитектуру и урбанизам. Шта нам све мапе и карте могу открити о простору на ком живимо, сазнајемо уз Ангелину Банковић из Музеја града Београда.

Како да размишљамо о реконструкцији улица у мањим градовима, и како долази до одумирања улица, говори нам архитекта Александра Ђукић.

Често се цитира наводни исказ чувеног архитеткте Ле Корбизјеа да је Београд најружнији град на најлепшем месту на свету. Ипак, улице главног града све више привлаче стране туристе.Шта им је занимљиво, да ли су гостољубивост и атмосфера важнија од лепе архитектуре разговарамо са Бојаном Банковић из Удружења туристичких водича Србије.

Овонедељни музички гости су Ана Вучић, Даниел Богдановић и Момчило Саздановић. Поред музике коју нам доносе у студио, откриће нам да ли се некад десило да се изгубе, или осећају изгубљено у Београду. Зашто смо баш ово питање поставили, биће јасно након прве нумере. Која нумера је у питању, сазнајте у петак у 23:30 и у суботу у 13ч.

Одговорни уредник редакције Општеобразовне редакције: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво