Читај ми!

Поп митологија

Осветник Бен Хур, Брзи Гонзалес, Флаш Гордон, Хари Потер, Индијана Џонс, Лолита, Мини Маус, Мистер Бин, Побеснели Макс, Породица Адамс...

Овде се низ не прекида. Речник јунака поп културе Владимира Ђурића Ђуре је концизан али свеобухватан приказ јунака из стрипа, са филма и телевизије које волимо и које смо волели. Они су хероји и антихероји, свакакао маркантни ликови без којих је немогуће замислити савремену популарну културу.

Новоиздање емисије Час анатомије поставља питање: како настаје популарна митологија и није ли митолошка свест и митолошка прича од архајских до модерних заједница заправо прича о колективном свесном и несвесном које, стварајући симболичке представе о животу и смрти, истовремено уређује један простор и једно време. Антрополози и филозофи немају јединствену дефиницију мита. Било да је мит "душа трагедије“ како је мислио Аристотел или мистификација стварности, колективно несвесно, прича о „светом догађају“, покушај разумевања супротности или активни механизам утицаја на реалност, мит се простире кроз време, у прошлости, садашњости а по свему судећи, и у будућности. О томе како настаје и какве је природе савремена популарна и масовна митологија у Часу анатомије разговарају Илдико Ердеи редовна професорка на Одсеку за етнологију и антропологију Филозофског факуктета у Београду и Владимир Ђурић Ђура аутор Речника јунака поп културе.

Ауторка и уредница емисије: Марија Ненезић

Режија: Маја Мандић

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се