Читај ми!

Од севера на југ

Позоришни фестивали у Будимпешти, Београду и Врању. Утисци и коментари.

Имре Мадач је један од најзначајнијих, темељних писаца мађарске драмске књижевности. У националном позоришту у Будимпешти, њему у част, већ десет година се одржава међународни позоришни фестивал МИТЕМ. Јубиларно издање овог фестивала имало је ове године неколико сегмената. Одржано је пето издање фестивала националних мањина Сyнергy, приказана је ревија позоришних представа у продукцији Националног позоришта, а у оквиру програма МИТЕМ плус одигране су представе позоришта из такозване средње Европе. О Фестивалу говори директор Националног позоришта у Будимпешти, редитељ Атила Видњански. Следи осврт на неколико представа које су на аутора серијала Читање позоришта оставиле посебан утисак.

57. БИТЕФ је одржан под слоганом Снаго, не пристај да будеш нечија. Уз бројне пратеће програме на Фестивалу је приказано девет представа у такмичарском програму које, по мишљењу аутора овог серијала, нису оставиле посебан утисак. Да ли је наш најзначајнији позоришни фестивал у кризи или је изгубио идентитет? Каква је његова даља будућност, да ли су неопходне концептуалне и структуралне промене?

Први пут од оснивања, Борини позоришни дани имали су међународну селекцију. Осим представа из Београда и Новог Сада, у Врању су наступила и позоришта из Загреба, Темишвара и Скопља. Ово је последња у низу структуралних промена које су уведене у последње три године у циљу унапређења Фестивала који се 43 године одржава у част Борисава Станковића, једног од најзначајнијих писаца српске књижевности. О значају Бориних позоришних дана, не само за Врање, о овогодишњој селекцији и утисцима о приказаним представама говоре чланови међународног жирија, глумци, редитељи и остали гости Фестивала.

Аутор и уредник серијала је Слободан Савић.

 

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије