Читај ми!

Радост научног открића, повратак основама

Тема овонедељног Студија знања носи назив "Радост открића". У оквиру ње говоримо о новим научним открићима и подсећамо се оних који су својим теоријама поставили темеље и омогућили да се наука у 21. веку развије до неслућених граница.

У првом делу емисије крећемо од еволуције, а настављамо са нечим мало млађим – форензиком. Наше саговорнице су Леа Влајнић са Биолошког факултета, уз коју ћемо сазнати на који начин је генетика допунила недостатке Дарвинове теорије, и Милица Марковић са Факултета за физичку хемију, која ће нам открити како научна испитивања која се спроводе на студијама форензике доприносе решавању неких потенцијалних злочина.

У време брзог интернета, информација и паметних телефона и компјутера, заборавља се какви су били сами почеци програмирања. Зато ће нас на нека имена који су била важна карика у развоју будуће ИТ индустрије, подсетити Маја Вукасовић са Електротехничког факултета.

Други део емисије усмерен је на открића и актуелне пројекте у областима рударства и биохемије. Зато су са нама професорка Машинског факултета Весна Спасојевић Бркић, која нам открива има ли револуционарних открића у актуелном тренутку у области рударства, и Драгана Митић са Хемијског факултета са којом разговарамо о напредним методама у области биотехнологије и биохемије.

Временске непогоде не можемо да спречимо, али можемо да доносимо нова решења за проблеме које оне узрокују - и то дуготрајна решења. Иновације на овом пољу су од непроцењивог значаја, што је препознао и Фонд за науку, те је тако покренут пројекат Zero Waste water, о ком ће нам говорити професорка Владана Рајаковић Огњановић са Грађевинског факултета.

А када су откриле таленат за певање, одговарају нам Марија Матић и Марија Дупонт, које нам доносе музику у студио. Оне ће нам извести песме "What if God was one of us" Joan Osborne, "Буди моја вода" групе Лауфер, и "Wonderful world" Сема Кука.

У прилозима наших новинара сазнајемо који су то Инстаграм критеријуми за Нобелову награду, затим који су први снимци забележени на нашим просторима, а чућемо и нешто више о Александру Флемингу.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво