Читај ми!

Која публика?

Они Други, они који прате, посматрају, слажу се или се не слажу, вреднују или критикују, следе... публика.

Ново издање Часа анатомије посвећујемо феномену публике без које се не може замислити ниједна људска активност. У приватном или, чешће, јавном простору, потреба за публиком стара је колико и жеља за стваралаштвом и акцијом. Шпански есејиста и филозоф Ортега и Гасет забележио је у једном свом тексту из 1916. године: “Писцу је, да би сабрао своје непоре, неопходна публика, као што је течности неопходна чаша у коју се сипа“.

Ово сведочанство органске везе између ствараоца и публике заједничко је не само писцима већ и свим осталим актерима у неком процесу стварања. Прича о публици такође је и прича о социокултурном контексту који публику формира.

Како се формира, ко је креатор публике, да ли је публика данас пасивни посматрач или активни учесник, утиче ли публика на презентере неке активности или они утичу на публику? Ако без публике нема активности, уметничке, спортске, политичке, друштвене активности у целини, има ли та активност смисла?

О овим питањима али и о узајамној вези публике и контекста у којем настаје, током емисије Час анатомије разговараће писац Срђан В. Тешин и писац, филозоф и стручњак за маркетинг Славољуб Станковић. Допринос анализи феномена публике даће и социолог Слободан Мрђа из Завода за проучавање културног развитка.

Ауторка и уредница емисије: Марија Ненезић

Режија: Маја Мандић

 

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се