Читај ми!

Саобраћај

У последњих пет година, број смртно страдалих и повређених у путничким и теретним возилима је највећи, а под највећим ризиком налазе се млади – каже статистика Агенције за безбедност саобраћаја.

Ови забрињавајући подаци, подстакли су нас да ове недеље у Студију знања сагледамо са којим се све проблемима сусрећемо као учесници у саобраћају – било да смо у улози возача аутомобила, камиона, бицикла или смо пешаци, као и шта можемо да урадимо да ове проблеме сведемо на минимум.

Да ли је саобраћајна инфраструктура у већим градовима у овом тренутку преоптерећена бројем аутомобила, сазнајемо уз професора Саобраћајног факултета Далибора Пешића, док о изазовима са којима се сусрећу возачи камиона и осталих транспортних возила нам говори саобраћајни инжењер Марко Маџовски.

Саобраћајна полиција је та која штити безбедност у саобраћају и има и права и начина да то директно оствари применом мера безбедности. Колико посла задајемо нашој полицији, сазнајемо од помоћника начелника управе саобраћајне полиције, Златка Беленцана.

У другом делу емисије посебну пажњу ћемо посветити возачима почетницима и узроцима саобраћајних несрећа и незгода. Инструктор вожње Влајко Босанац откриће нам шта су највећи страхови полазника ауто школе када први пут седну на место возача, као и да ли је одређених 40 часова практичне вожње довољно. Младен Ковач из Агенције за безбедност саобраћаја нам даје преглед статистичких података када је у питању безбедност на путевима Србије.

За тему друмског саобраћаја наши овонедељни музичари - Лас Нињас акустик трио, који чине Марија Мандић, Ниња Ловрић Цапарин и Дејан Савић, одабрали су песме "Road to nowhere" Talking Heads-a, затим" Drive“ групе The cars, као и песму Беби Дол "Хајде да узмемо неки добар ауто“.

У прилозима наших новинара изместићемо се из садашњости како бисмо сазнали која су то возила будућности, потом ћемо бити у улози аутостопера галаксије, а открићемо и шта све симболизује раскрсница.

Одговорни уредник редакција Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

 

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво