Читај ми!

Нове технологије

С времена на време Студио знања се окрене неисцрпној теми нових технологија које у корак прате наш живот, а некад чак оду и далеко испред нас. Зато ћемо се данас осврнути на неке од најновијих технолошких трендова – када су у питању ИТ и вештачка интелигенција, али природне науке које омогућавају наш живот здравијим.

До каквих најновијих сазнања је дошла лабораторија за анализу података и примену вештачке интелигенције Електротехничког факултета, сазнајемо од руководиоца ове лабораторије, професора Дражена Драшковића. Стручњак за криптовалуте, Арвин Камбери, објашњава нам шта је блокчејн технологија, као и на који начин је она повезана са криптовалутама.

Ни образовање више не можемо замислити без нових технологија. Питање "На који начин млади најлакше и најбрже могу да добију потребна знања, савладају их и користе", било је у фокусу пројекта "Update" Научно-технолошког парка из Новог Сада, о ком ће нам нешто више рећи Владимир Тодоровић.

У другом делу емисије пажњу усмеравамо на спој технологије са природним наукама – медицином и хемијом. Климатске промене, глобално загревање – горуће су теме годинама уназад које директно утичу на наше здравље. Која нова решења нуди наука у савезу са технологијом сазнајемо од Консантина Илијевића, доцента Хемијског факултета. Какве иновације нам долазе из области медицине када је у питању лечење матичним ћелијама, говори нам Христина Обрадовић са Института за медицинска истраживања.

Свет у ком се технологија све више развија, а планета бива све угроженија, утиче и на уметнике. "Нека друга места" назив је изложбе која је повезала уметност технолошке иновације и научна истраживања. На који начин, рећи ће нам уметница и координаторка пројекта Соња Лундин.

За музику је ове недеље задужен трио у саставу Дора Петковић клавир, Софија Марковић виолина и Урош Кочишевић виолина. Они ће нам извести песму групе ABBA "Money, Money, Money", тему из филма Artificial inteligence и композицију групе Krafwerk "Computer Love".

У прилозима наших новинара, видећемо на који начин пољопривреда, медицина, мода и музика, имају вишеструке користи од "виртуелне памети".

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво