Читај ми!

Некада давно - Српске народне бајке

"Кршење забрана" - друга епизода новог серијала РТС-а

"Дај ми воде", рече непознати човек окован у буре. У следећи мах он проби окове и излети из њих. Је ли он човек? Каква је његова природа? Је ли смртан? Зашто се у нашој бајци зове Баш Челик? Зашто не смемо улазити у забрањену собу? Каква је симболика забрана и кршења забрана у бајкама? Због чега их јунаци крше и са чиме се тако суочавају?

Кроз ова питања у другој епизоди серије "Некада давно – Српске народне бајке" - "Кршење забрана", воде нас академски стручњаци: проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић, проф. др Жарко Требјешанин, проф. др Љубинко Раденковић и проф. др Јеленка Пандуровић.

Нове, фасцинантне анимиране илустрације "Баш Челика" приређује Вукашин Гајић, а искусни Алекса Гајић и даље нас прати уводним илустрацијама и анимацијама кроз серију. Део сцена је доиграван и сниман у Ресавској пећини, а део у Лагумима Карађорђеве улице у Београду.

Коришћени су и цртежи чувеног Ђорђа Лобачева, а својим илустрацијама другу епизоду серије обогаћује и Бранко Ђукић. Сликарка и психолошкиња, Ања Кононенко ствара од зрнаца песка нове симболичке нестварне песковите облике.

Сценариста, редитељ и уредник серије је Валентина Делић. Извршни продуцент Биљана Иванић, продуцент Биљана Даутовић, монтажер Ксенија Савићевић, директор фотографије Раде Бубало, вођа расвете Дејан Митић, сценографкиња Мира Андрејевић, костимографкиња Александра Александрић, тонски сниматељи: Мирослав Радишић и Зоран Карајловић, обрада тона Александар Зоричић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара