Читај ми!

Археологија на земљи и у свемиру

Археологија и астрономија. На први поглед чини се да немају додирних тачака. Међутим, оно што је ипак заједничко за поменуте науке јесте преплитање прошлости и садашњсоти. Археолози на одређени начин реконструишу живот човека, док астрономи слично чине посматрајући звезде и галаксије. Зато ове недеље у Студију знања усмеравамо наш поглед ка прошлости – са земље и ка свемиру, како бисмо се подсетили познатих чињеница али и пронашли неке нове одговоре.

У првом делу емисије о космолошким актуелностима разговарам са професорима са Института за астрономију Математичког факултета Бојаном Арбутином и Станиславом Милошевићем. Они ће нам открити ко је у комшилуку нашем Млечном путу, шта се дешава када додје до судара галаксија, како се рађају звезде и шта бива после њихове смрти?

Волимо да гледамо забавне емисије и филмове о свемирским мисијма, али када је реч о дубљем разумевању закона математике, астрономије, астрофизике и уопште природним наукама – ту се воља полако губи. О томе колико је одговоран и значајан посао популаризације науке разговарамо са уредницом часосписа "Национална географија", Миланом Петровић.

О прошлости која се открива из нашег непосредног окружења говоримо са археолозима Димитријем Марковићем и Љубомирем Јевтовићем. Сазнаћемо које нове технологије су олакшале откривање прошлости, односно истраживање материјалне и духовне културе становништва, као и шта изучава једна посебна област археологије – археозоологија.

Најинтересантије научне приче настају када се поткрепе истраживањима, а зачине информацијама које до тада нисмо знали. У домаћем часопису "Елементи" који издаје Центар за промоцију науке, читаоци се упознају са различитим научним дешавањима у свету и код нас. О неким занимљивим текстовима, говори нам сарадник овог часописа, Миљан Васић.

Бојан Кнежевић, Иван Сименуовић и Немања Каначки нас музиком воде у чувени серијал Звездане стазе композицијом "Eve of the war", потом путујемо свемиром уз песму "Across the universe" Битлса, а на самом крају емисије чућемо песму "Сателит" групе Смак.

У новинарским прилозима слушамо причу о племену Догони, који обједињују космологију, астрономију и спиритуализам, потом склањамо вео миситерије са чувене Тутанкамонове клетве и сазнајемо која је то игра из Викиншког доба претеча савремених игара на табли.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво