Читај ми!

Сајам књига некад и сад

"Ниједна књига није заправо написана док није прочитана; ниједну није завршио писац већ – читалац“.

Ову реченицу изговорио је писац Владислав Бајац у поздравном говору на отварању 66. Међународног сајма књига у Београду. Ова реченица, такође, одлично сублимира суштину литерарног стварања и идеју и праксу књижевност.

Ново издање Часа анатомије посвећујемо управо завршеном Сајму књига као физичком али и симболичком простору укрштања свих релевантних актера културне и књижевне сфере. Сајам књига у Београду је током вишедеценијског трајања постао не само културни догађај већ и ритуално место, тачка пресека прошлости и садашњости, промена економске парадигме, од социјалистичког концепта културе ка тржишно условљеној, такође се рефлектовала и на концепт сајма књига.

О томе шта је сајам књига био некада, шта је данас и какву перспективу има у будућности те може ли одговор на ово питање бити и одговор на питање о позицији књиге у јавном простору и шире, о промени културне парадигме, разговарају у студију писац Милисав Савић и књижевни критичар Владан Бајчета. Став о Сајму књига, његовом концепту и месту одржавања, изрекли су и програмска уредница управо завршеног Сајма књига Сања Милић, председници два репрезентативна удружења издавача, Дејан Папић и Зоран Хамовић и представник самосталних издавача Србије Жарко Чигоја.

Ауторка и уредница емисије: Марија Ненезић

Режија: Маја Мандић

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се