Између бола и сна

Осврт на протеклу позоришну сезону. Разговори о представи Болест младости и међународном позоришном фестивалу МИТЕМ.

На прагу смо нове позоришне сезоне коју очекујемо не без извесног оптимизма. По мишљењу аутора овог серијала, протекла сезона у позориштима у Србији била је слабашна и бледуњава. Једва да се на прсте једне руке могу набројати позоришна остварења која су уистину оставила снажан утисак својим уметничким достигнућима. То, међутим, не искључује конструктиван разговор и друкчија мишљења, па ће саговорник на тему протекле позоришне сезоне бити позоришни критичар млађе генерације Андреј Чањи.

Комад Болест младости, аустријског писца Фердинанда Брукнера, настао је неколико година после Првог светског рата, а радња је смештена у Бечу. У средишту су неколико младих људи који припадају различитим друштвеним слојевима, а заједничка им је свеопшта апатија и неснађеност на прагу зрелог доба, на прелазу из младости и студентског живота у доба које захтева нова соучавања са животним изазовима. Ко су ти млади људи и шта их повезује са данашњим генерацијама њихових исписника? О томе говори Јована Томић која је овај комад режирала у Југословенском драмском позоришту.

О МИТЕМ-у, најзначајнијем позоришном фестивалу не само у Мађарској него у овом делу Европе, говориће Валентин Венцел, дугогодишњи управник Новосадског позоришта и оснивач новосадског позоришног фестивала Synergy који ће ове године бити део главног програма МИТЕМ-а у Будимпешти.

На крају следи кратак омаж недавно преминулом редитељу Јагошу Марковићу, једном од најзначајнијих позоришних стваралаца свог и нашег времена.

Аутор и уредник серијала: Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво