Будућност прошлости

Када свакодневица постане довољно несносна, решење је - прошлост или будућност. Тачка пресека носталгије и утопије било би и јесте незадовољство садашњим.

И док је утопијска мисао најчешће усмерена ка будућем нереализованом, носталгична се враћа прошлом. У првом случају, машта пројектује могуће, у другом, када је прошлост у питању, машта маскира, тачније, варљиво сећање дестабилизује стварност прошлости.

Недавно је савремени бугарски писац, добитник Букера, Георги Господинов написао роман о несносној садашњости и "пројекту“ који не иде у будуће већ се враћа у прошлом. Временско склониште је савршен роман актуелног у Европи и на Балкану.

Ново издање емисје Час анатомије испитује значај прошлости за појединца и за колектив. Како се механизми одбране од "сада и овде“ понашају у појединачном захвату у прошло а како када је у питању друштво и колектив. Научне дисциплине археологија, антропологија, историја, социологија имају своју методологију испитивања прошлог, уметност своју а човек/појединац варљиво сећање. Шта се дешава када се индивидуалне и колективне равни укрсте, када је страх од неизвесне будућности јак колико и незадовољство садашњим и када се прошло појави као "гаранција за будућност“. Живимо ли у таквом тренутку?

О томе ће у емисији разговарати писац Владислав Бајац и археолог Стефан Милошевић

Ауторка и уредница емисје: Марија Ненезић

Режија: Маја Мандић

 

Час анатомије

Autor:
РТС

Учитељи су и ученици, уметници су и критичари, актери на културној сцени су истовремено и аналитичари те сцене. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара