Будућност прошлости

Када свакодневица постане довољно несносна, решење је - прошлост или будућност. Тачка пресека носталгије и утопије било би и јесте незадовољство садашњим.

И док је утопијска мисао најчешће усмерена ка будућем нереализованом, носталгична се враћа прошлом. У првом случају, машта пројектује могуће, у другом, када је прошлост у питању, машта маскира, тачније, варљиво сећање дестабилизује стварност прошлости.

Недавно је савремени бугарски писац, добитник Букера, Георги Господинов написао роман о несносној садашњости и "пројекту“ који не иде у будуће већ се враћа у прошлом. Временско склониште је савршен роман актуелног у Европи и на Балкану.

Ново издање емисје Час анатомије испитује значај прошлости за појединца и за колектив. Како се механизми одбране од "сада и овде“ понашају у појединачном захвату у прошло а како када је у питању друштво и колектив. Научне дисциплине археологија, антропологија, историја, социологија имају своју методологију испитивања прошлог, уметност своју а човек/појединац варљиво сећање. Шта се дешава када се индивидуалне и колективне равни укрсте, када је страх од неизвесне будућности јак колико и незадовољство садашњим и када се прошло појави као "гаранција за будућност“. Живимо ли у таквом тренутку?

О томе ће у емисији разговарати писац Владислав Бајац и археолог Стефан Милошевић

Ауторка и уредница емисје: Марија Ненезић

Режија: Маја Мандић

 

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара