Чувари традиције

Екипа емисије "Грозд" води вас у Топлицу, живописни регион препун винограда и воћњака око Прокупља и Блаца. Породица Тодић на брежуљцима око Доње Јошанице чува традицију гајења винограда, производње грожђа и још бољег вина.

Тамјаника и прокупац препознатљиви су и ван граница наше земље, док каберне совињон осваја бројне медаље на престижним европским конкурсима. Велико богатство породице је што су и наследници син и ћерка, остали на имању, међу чокотима и бурићима.

На највећем светском сајму вина Провајн у Дизелдорфу разговарали смо са Хозе Антонио Родригезом власником једне од најмодернијих шпанских винарија. Хозе нам је испричао историјат његових винограда који се простиру на 15 хектара између градова Аликантеа и Валенсије. Код њега доминирају старе сорте монастрел и мускател де Алехандрија, али има и виоњеа и мерлоа.

Били смо и на чувеном фестивалу грожђа и вина у Кавадарцима у Северној Македонији. Тамошњи винари нису посебно задовољни годином али наводе да ће ипак бити доброг вина. Посетили смо породицу Попов која се посебно поноси својом станушина, сортом које има само у њиховом Тиквеш региону. Власници Весна, стоматолог и Гоце, фотограф, чланови су удружења малих тиквешких породичних винарија, организују бројне дегустације а у оквиру имања имају и смештајне капацитете.

Уредник Душан Величковић

 

Грозд Грозд

Autor:
РТС

Серијал „Грозд" представља својеврсну разгледницу наших винограда и подрума, породичне традиције, туристичких и културних потенцијала. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво