Читај ми!

Право на сутра: Чувари наде

Међу Србима јужно од Ибра, неке слике израстају као дивно подсећање на боља, лепша времена. Налазимо их у новобрдском селу Бостане, где се кућа ори од дечјег смеха, а домаћинство ради и напредује.

Путовањем, даље, кроз села и махале, смењују се радост и туга: много је места која само чувају сећање на бивше житеље, много неизвесности, а опет, и довољно упорности и жеље да се помогне – какву носи хуманитарна организација „Мајка девет Југовића“ из чијих кухиња, свакодневно, за све угрожене, стиже више од 2.000 оброка дневно.

Ново Брдо, сада административни центар општине, некада је било рударски и трговински ценар уписан у мапе света. У њему су многобројне државе имале своја дипломатска представништва, ту је била митрополија, занатске радње, трговине, а захваљујући рудном богатству, велелепни град краља Милутина, у средњем веку, уздигао се и напредовао. Сви прошли векови, доносили су нове изазове и промене. Па ни овај није бољи. Тврђава данас самује, а под њом народ који упорно обнавља, истрајава и чува то место које му срцем и рођењем припада.

Аутор: Јелена Божовић

Сниматељ: Горан Копривица

Монтажа: Горан Дамљановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара