Читај ми!

Нови почеци

Ево нас на почетку! У петак, 22.9, креће нова сезона Студија знања! Септембар се природно намеће као време нових почетака, као да смо "наштеловани" да се "будимо" иако није ни пролеће ни почетак године – полазак у школу, повратак с одмора и враћање на посао и у животну рутину.

Како на све нас утиче овај устаљени шаблон, да ли се радујемо новим почецима или од њих зазиремо, на који начин су се наши стари спремали за јесен и шта од њих можемо да научимо – нека су од питања које постављамо нашим гостима.

У првом делу емисије угостили смо педагога Ивана Давидовића, који ће нам открити коме теже пада 1. септембар – ђацима првацима или тинејџерима који крећу у први разред средње школе, и етнолога и антрополога Марка Стојановића, уз ког сазнајемо шта нам све доноси почетак јесени посматрано из угла народних обичаја и веровања.

Одлазак на факултет и селидба у други град представљају велику прекретницу у животу младог човека. Наша гошћа Анастасија Ђорић, студенткиња Високе туристичке школе, која се преселила из Врања у Београд још у периоду средње школе, говори нам о томе које све изазове јој је донео такав нови почетак.

Ове сезоне увели смо и неколико новина. Освежили смо амбијент, и наши музичари више нису са нама, већ нам се јављају из студија 2. Ове недеље са нама је Ирена Парезановић са својим бендом. Они ће нам премијерно извести своју нову песму "Нек светли", затим песму "Корпо капиталистички систем", а чућемо и обраду песме "Ако је", коју у оригиналу изводи група Придјеви. Ирена ће нам се придружити и у студију, у ком ће разговарати са ководитељком Иваном Нићифоровић о томе како је повезала драматургију и музику.

У другом делу емисије психолошкиња Наталија Игњатовић нам открива како се већина нас носи са враћањем у свакодневну рутину након годишњег одмора, као и када је добро изаћи из зоне комфора. Милош Турински из Инфостуда говориће нам о новим пословним почецима – у ком делу године су најчешће промене посла, у којим професијама је то лакше, а у којима теже, као и како да ускладимо своје жеље са жељама послодавца.

У прилозима наших новинара сазнаћемо како се птице селице навикавају на нове почетке, затим у каквој су вези школа, писање састава и зимница, као и колика је важност прве реченице за једно књижевно дело.

Можете нас пратити на нашем инстаграм профилу Студио знања, а нове идеје, предлоге, сугестије и критике, можете послати на мејл studioznanja@rts.rs Видимо се у петак!

Одговорни уредник редакције Општеобразованог програма: Зоран Живковић

Водитељ емисије: Маја Бојић

Редитељ емисије: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару