Читај ми!

Право на сутра: Дечани – до неба уздигнути

На врелом августовском сунцу, Дечани се уздижу у сјају који настаје под њиховим сводовима – па се расипа седам векова неугаслом светлостлошћу вере, јасне племенитости и истрајности народа коме припадају. У храму Светог краља Стефана, над његовим кивотом, чуда се и даље дешавају, јер се ту небо огледа, баш као и доброта у срцу.

Дечани су опстали и свих минулих векова сачували своју лепоту, своју архитектуру, немерљиве лепоте, своје фреске - које које се простиру на око 4.000 квадратних метара, и осим конзервације, чишћења, на њима није ништа рађено, тако да је призор, који се сада указује пред посетиоцима, исти онај који је угледао цар Душан, када су фрескописци завршили осликавање цркве, а он, као ктитор – настављач дела свога оца, дошао да прегледа урађено.

Производи, манастирска економије и винице у Великој Хочи, намењени су монаштву широм Космета, гостима, али и народу који трпи беспарицу и немаштину. Живот је ту, у подножју Проклетија увек препун изазова, притисака и искушења, деценијама већ, упитне су и адекватна правна заштита, заштита имовине и слободе...

Али, и овај манастир је, као и остали, увек био уз народ. Ту где се чува наш духовни идентитет, наша баштина. Јер Космет и све наслеђе наших предака, а пре свих задужбинара из лозе Немањића, нису ни само политичко, нити само географско питање. Тако је било вековима, и тако остаје.

Уредник емисије: Јелена Божовић

Сниматељ: Горан Копривица

Монтажер: Бранко Видаковић

Тонски сниматељ: Мирослав Радишић

Возач: Далибор Милутиновић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се