Читај ми!

Јозићеве микроисторије

Крај шездесетих и почетак седамдесетих година 20. века период је интензивних промена духа времена. У свету али и у нашој средини мењале су се многе друштвене и животне околности. Радикалне промене дешавале су се и у пољу уметности.

Историчар уметности, дугогодишњи библиотекар на Факултету ликовних уметности у Београду, Милан Јозић, дуги низ година бави се фотографијом. Од 1971. до 1985, као фотограф пратио је рад Студентског културног центра. У његовом поседу налази се ризница фотографске грађе, чији већи део никада није јавно представљен. Реч је о јединственим и драгоценим сведочанстима о нашој ликовној и културној сцени. Један мањи, никада публикован сегмент те ризнице, фокусиран на дешавања око ликовног програма Битефа и почетних година рада београдског Студентског културног центра, минулог пролећа, представљен је у Галерији Б2 у Београду. Реч је о поставци "Документарне фотографије. 1971-1975“, коју је Јозић артикулисао у сарадњи са историчарком уметности Бијаном Томић, понудивши публици низ нових увида и микроисторија везаних за један узбудљив и динамичан, неретко митологизован, сегмент наше културне историје.

Тежишни део ове изложбе чинииле су фотографије Марине Абрамовић, које је Милан Јозић снимио у периоду између 1971. и 1975. године, а које су овде премијерно представљене. Реч је о јединственим артефактима који сведоче о периоду пре него што је славна уметница напустила Београд и Југославију.

Више од педесет година тј. пола века, крупан је временски простор који обезбеђује значајну историјску дистанцу, са које о настанку ових фотографија говоре Милан Јозић и Биљана Томић.

Уредник и аутор емисије: Данијела Пурешевић

Режија: Марко Шотра

 

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво