Читај ми!

На западу ништа ново

Пре деведесет пет година немачки писац Ерих Марија Ремарк написао је роман "На западу ништа ново".

Уз романе Тријумфална капија, Три ратна друга, Љуби ближњега свога, Небо нема миљеника... врло брзо стекао је огромну популарност и слободно се може рећи да је Ремарк први модерни писац који је постао звезда.

Ново издање Часа анатомије посвећујемо феномену Ремарк, односу уметности и окружења у којем настаје, популарности некада и сада, генерацијском у литератури, трајању и забораву. Звездани тренуци његове књижевности и поетике и његове славе опстају на уметничком поступку, близак широком читалачком кругу такође може бити и субјект академске критике али никада није ушао у канон. Такође, Ремарк је био проницљив посматрач свога доба.

"Марљиво настојање да се у једном веку који се руши изгради грађанска егзистенција – то је било оно у чему су многи, као што је видео, доживљавали неуспех. Било је то дирљиво, херојски и смешно, у исти мах – и бескорисно“, читамо у роману Тријумфална капија.

Такође, заједничко свим Ремарковим јунацима је осећање изгубљености у једном турбулентном времену, њихов егзистенцијализам је облик сумње у свет који виде и у којем живе, латентни нихилисти и упорни авантуристи ипак желе да сазнају "шта ће још бити са овим светом“. Ту радозналост имамо и ми данас и зебњу да непрестано балансирамо између прошлих и надолазећих катастрофа.

Гости Часа анатомије који ће разговарати о Ремарку, нашем и његовом времену и опстанку добре књижевности и у популарном оквиру су германисткиња и преводитељка, професорка Филолошког факултета у Београду Јелена Костић Томовић и писац Владимир Копицл.

Ауторка емисије: Марија Ненезић

Режија: Маја Мандић

 

Час анатомије

Autor:
РТС

Учитељи су и ученици, уметници су и критичари, актери на културној сцени су истовремено и аналитичари те сцене. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара