Читај ми!

Грозд – Виногорја крај три Мораве

Ове недеље смо у рејону три Мораве. Овај вински рејон у централној Србији обухвата сливове  Западне, Јужне и Велике Мораве. У овом рејон је укупно девет виногорја: параћинско, јагодинско, јовачко, левачко, темнићко, трстеничко, крушевачко, жупско и ражањско. На основу података из 2012. године, у рејону Три Мораве има 7.529 ха винограда, при чему се највеће површине под виноградима налазе на територији општина Трстеник, Крушевац и Александровац. Виногради се углавном налазе на благим до умерено стрмим положајима на надморској висини између 200 и 350 метара.

Забележили смо и одјеке са највећег светског сајма вина у Диселдорфу. За Грозд говори позната винарка из италијанског Абруца Валерија Татони. Она са оцем и братом негује винограде у централној Италији између брда Пенеси и мора. Производе бела вина од „требијана” и „пекорина”, розе од сорте „ћерасоло” и чувени црвени „монтепулћано”.


Утиске после саjма у Дизелдорфу износи и један од најбољих винара Словеније, Марко Топлак. Његово туристичко винско домаћинство налази се у срцу словенских горица надомак Птуја. Гости у сваком тренутку на кметији могу уживати у прлешким јелима засеки од тунке, киселој супи и прлешком пискеру. Топлакови имају 16 хектара винограда а посебно се поносе својим пиноима, руменим мушкатом, совињоном и рајнским ризлингом.

Уредник: Душан Величковић

Грозд Грозд

Autor:
РТС

Серијал „Грозд" представља својеврсну разгледницу наших винограда и подрума, породичне традиције, туристичких и културних потенцијала. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво