Читај ми!

Право на сутра: Рука зла – нестали

Један од многих злочина које су починили Албанци на Косову и Метохији током 1999. године у присуству међународних снага јесте убиство, киднаповање и силовање које је извршено над породицом Миленковић у Приштини.

Четворица Албанаца, припадника ОВК упали су у кућу Миленковића, свирепо задавили Момчила, киднаповали његовог млађег сина Светомира, а ћерку Јоргованку су тукли и силовали, у присуству ћеркице која је имала само осам година. Из куће су однели новац, злато и друге драговености. За убиство се терети комшија Бурим Дибрани. Осуђен је на шест година затвора али је одлежао само три.

Светомир никада није пронађен, води се као нестало лице. Био је професор, тада је имао 37. година. Миленковићи са болом и последицама живе у селу код Дољевца.

Гордана Ристић из Косва Поља и даље тражи свог сина Давора, који је нестао 22. јуна 1999. године на путу Косово Поље - Приштина.

По сазнању породице, њега је киднаповао Албанац колега с посла.

У трагању за Давором тражили су помоћ од Кфора, Унмика, Међународног црвеног крста, али узалуд. Давор се никада није вратио кући иако је мајка Гордана платила извесном Албанцу 8.000 тадашњих марака за откуп.

Боли сумња да је Давор жртва трговине органима и да је завршио у жутој кући.

Гордана је изгубила и девера Милутина Ристића који је заклан у Словињу.

Живот је посветила борби да се сазна истина али Удружење породица киднапованих и несталих лица у Нишу нема простор за рад. Остали су без канцеларије па Гордана Ристић у 78. години ради у својој маленој соби.

О томе говори и расељена Радмила Тодић Вулићевић из Приштине. Каже да се од Удружења стално траже подаци али им нису омогућени ни основни услови за рад. Помаже колико може Удружењу, свесна колико је њихово постојање важно за све нас.

Аутор емисије: Светлана Вукмировић

Сниматељ: Горан Копривица

Тонски сниматељ: Мирослав Радишић

Расвета и возач: Далибор Милутиновић

Монтажа: Весна Грба

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се