Читај ми!

Природа у фокусу

"Заклињем се да нећу уништавати дрвеће и газити траву; Обећавам да нећу пљувати на под у школи и у кући и на путу; Дајем реч да нећу кварити ограде ни наносити квара грађевинама; Никада нећу бацати хартије ни ма какво ђубре по улици; Бићу увек учтив; Штитићу птице; Бранићу туђу својину онако како бих желео да други брани моју; Обећавам да ћу бити искрен и честит грађанин."

Овако је гласила ђачка заклетва 1914. године. Сви ми то и данас знамо, али питање је колико се тога придржавамо, ако узмемо у обзир тренутну угроженост планете. Зато ове недеље у Студију знања поручујемо – Пажљиво с природом.

Шта би требало да нас забрињава, а шта можемо да спречимо, у првом делу емисије говоре нам хемичари Петар Ристивојевић и Јелена Ђорђевић. Чућемо како пластика загађује природу, али и нас стварајући нам лажне хормоне, а сазнаћемо и шта је генотоксикологија.

Шетња по баштама Јапана, упознавање са медитеранским животом и разним занимљивим животињским врстама - од риба, птица из африке до рептила - све то обједињује Јавни акваријум и тропикаријум у Београду о ком ће нам говорити Брансилав Јаковљевић који нам је донео најегзотичнијег госта до сад – змију.

У другом делу емисије са климатологом Милицом Тошић разговарамо о климатским променама, а са археологом Соњом Вуковић видећемо како нам и археологија може помоћи у разумевању природе. Са нама је и координаторка за заштићена природна добра из Завода за заштиту природе Биљана Крстески, која ће нам говорити о разноврсности и угрожености националних паркова Србије.

Нумере "I feel the earth move", "Desert Rose" и "Earth song", чућемо у извођењу Ниње Ловрић Цапарин и Марије Мандић.

Одговорни уредник редакције Општеобразованог програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво