Читај ми!

Утопија

Трећа епизода серијала "Утопија“ разматра утицаје америчке послератне ликовне уметности на младу југословенску апстракцију у настанку. Можда је боље рећи, прати напоре нових власти да, после одласка из крила совјетског притиска и варијетета социјалстичког реализма, пронађе у новооткривеном Новом свету контакте, уз чију помоћ би идеја стварања аутономне, нове југословенске уметности била лакше прочитана.

Као и обично, испоставиће се да власт води рачуна о својим говорницима који, веома често, могу бити изванредни уметници - са данашње тачке посматрања, тај однос може бити итекако поучан.

Главна тема је, наравно, Џескон Полок, чувени амерички апстрактни уметник и његове хипотетичне догодовштине у Њујорку и Ист Хемптону, раних педесетих година прошлог века. Разговарали смо о томе са Хелен Харисон, највећим позанваоцем живота и дела Полока и Ли Краснер, у њиховој заједничкој кући на Лонг Ајленду.

Кроз приче идемо под руку са Борисом Миљковићем, аутором серијала, а више комплементарне истине о темама, сазнајемо, као и до сада, од Јеше Денегрија и Ане Ереш. Са нашег измишљеног радија, чује се глас Лидије Мереник, експерта теме Уметност и власт.

Уживајте.

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено