Читај ми!

Вавилон

Mајски Вавилон отвара приказ капиталног романа Дејвида Фостера Воласа, "Бескрајна лакрдија". Овај роман на преко 1000 страна је превео Игор Цвијановић који се Воласом бави већ дужи низ година. Роман је објавило Контраст издаваштво.

Од домаћих писаца вам овога пута представљамо Ненада Станковића кога је публика прво имала прилику да прати на Фејсбук страници под именом Ђевђир, да би се недавно ова необична књигапојавила и у штампаној верзији.

Теоретичарка књижевности, Биљана Андоновска, свој докторат о антироману преточила је у књигу Душа облика: Теорија и историја антиромана. О овој књизи говори проф. др Александар Јерков.

Појачано интересовање за Димитрија Митриновића је последњих година изнедрило чак два зборника посвећена овом недовољно проучаваном ствараоцу. Један је објавио Цептер као последицу међународне конференције, а други је на интернету објавио Филолошки факултет захваљујући проф. др Немањи Радуловићу који се већ дуже времена бави ликом и делом Димитрија Митриновића.

Биће речи и о два документарна филма приказана на овогодишњем Белдоксу, оба прате две познате књижевнице, Џојс Керол Оутс и Ани Ерно. Са филмовима ће гледаоце упознати Ива Лековић.

Од ове емисије ће гледаоци моћи да прате и нови серијал прилога који раде песникиња Тијана Саватић и историчар уметности Стеван Вуковић. Они већ трећу годину за редом у Студентском културном центру у Београду држе предавања под називом Поезија на филму и до сада су обрадили велики број познатих светских песника чија је поезија била део познатих филмова и серија.

У Вавилону ће гледаоци имати прилику да виде најважније песнике и филмове из овог серијала. Серијал започињемо представљањем Перси Биш Шелија, британског романтичара.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво