Читај ми!

Културни центар

У скоријем периоду на више међународних конкурса у домену визуелних уметности награде је уместо стваралаца – људских бића, испоставило се, освајала вештачка интелигенција.

У различитим облицима, вештачка интелигенција, на основу  милијарди прикупљених података, омогућава да се врло лако, на основу само пар смерница, добије нова  слика, есеј, песма, или било какав други креативни садржај, али и да се створи уметничко дело чији су квалитети такви да га је тешко разликовати од аутентичног рукописа одређеног аутора. Различите аспекте, позитивне стране али и контроверзе, које се тичу интеракције уметности и вештачке интелигенције, у Фокусу вечерашње емисије, разматрају проф. др Јован Чекић, филозоф и теоретичар уметности са Факултета за медије и комуникације, затим, др Александра Јованић, са Катедре за нове медије Факултета ликовних уметности у Београду, и проф. др Зоран Шеварац, са Катедре за софтверски инжењеринг Факултета отганизационих наука.

Критичари Културног центра осврнуће се на: романескни првенац "Клара, Клариса“ Маријане Чанак, затим, нови албум групе Металика, изложбу цртежа "Неимари“ Михаела Милуновића у Галерији Хаос, аниму "Сузуме“ Макота Шинкаја, као и нову интерпретацију трагикомедије Душана Ковачевића "Урнебесна трагедија“ у режији Јагоша Марковића.

Биће представљен и фотографски дневник у боји – књига "Календар“ нашег угледног визуелног уметника Бојана Бема, као и милтимедијални пројекат "Црвека линија / Место где почиње дијалог“ архитекте Бранка Станојевића, коме је 45. Салону архитектуре у Београду приопала награда у категорији "Експеримент и истраживање“.

Рубрика Јубилеј посвећена је четрдесетогодишњици од објављивања култне "Енцикопедије мртвих“ Данила Киша.

Гост емисије је историчарка уметности, порф. др Јасна Кујунџић Јованов.

Уредник емисије: Данијела Пурешевић

Аутори рубрика: Јована Јанковић, Јасмина Мијић, Ана Тасић, Данијела Пурешевић, Зорица Којић, Иван Велисављевич, Игор Перишић, Ана Марија Грбић, Николина Срећковић

Монтажер: Никола Манић

Редитељ: Рашко Милатовић

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво