Читај ми!

Светионици српске науке

Када кажемо светионици српске науке, прво нам падају на памет Тесла, Пупин, Миланковић, Мика Алас, Милева Ајнштајн – наставите низ. Али ове недеље ћемо говорити о савременим научницима, који не би можда могли да се баве својим истраживањима да није било претходно поменутих имена. Ко су данас неки од светионика науке, шта истражују и на који начин чине свет бољим за будуће генерације, тема је Студија знања.

У првом делу емисије разговарамо са инжењером из области заштите животне средине, Ђорђем Огризовићем, који је освојио бројне и међународне, и домаће награде и признања. 2016. године Светска организација за интелектуалну својину га је прогласила најбољим младим научником. Ђорђе нам открива којим пројектом је то постигао. Са нама је и хемичарка Јелена Лазић, која је у тиму Пионирског међународног пројекта који се бави рециклажом помоћу бактерија. Јелена нам открива који су нас то проблеми усредсредили у тражењу решења у бактеријама, када је рециклажа у питању.

Чак иако наука није наше животно опредељење, можда у сваком од нас чучи неки научник. У том откривању важну улогу може имати Центар за промоцију науке. Како и где можемо усавршавати наша знања сваки дан рећи ће нам Мирјана Утвић из Мејкерс спејса.

О томе колико је подршка младима важна у првим научним корацима, говори нам Милош Пешић чија је организација "Фондација 1%%“ то препознала. Фонд за младе таленте Србије је такође то уочио, те сваке године додељује стипендију "Доситеја“ најбољим студентима. Са нама је добитник ове стипендије, Стефан Малбашић, који нам долази са Математичког факултета.

Војин Ивковић, студент Електротехничког факултета Универзитета у Београду, који је током свог средњошколског образовања имао прилике да похађа специјализовано одељење за надарене за физику у Гимназији Светозар Марковић у Нишу, открива каква су то одељења и колико су значајна у образовању и професионалном обликовању младих научника.

Овонедељни музички гост је група Алис коју сачињавају Алис Дуница и Предраг Стевановић. Они ће нам извести нумере "Wonderful world“, "Purple rain“, и "I follow you“.

У прилозима наших новинара сазнаћемо шта је Liquid 3, како се наука популаризује, а гледамо и један фиктивни интервју са Николом Теслом који на духовит начин објашњава своје научне принципе и односе са Томасом Едисоном.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

 

 

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво