Читај ми!

У огледалу прошлости

Трагом представа у продукцији Народног позоришта у Београду.

Драма Наш разред је инспирисана стварним догађајем, погромом Јевреја у градићу Једвабне у Пољској 10. јула 1941. године. Злочин истребљења су починили Пољаци, али су за то оптужили Немце, јер је град у то време био под њиховом контролом. Истрагу о злочину су водиле пољске власти 1949. године. Осуђено је једанаест пољских починилаца. Истрагу су спровеле и немачке власти у раздобљу од 1960. до 1975. године, али о злочину почиње више да се говори тек 2000, када се појавила књига Комшије америчко-пољског историчара Јана Томаша Гроса. Текст Тадеуша Слобођанека из 2008. године је драмска фикција и прати судбине десеторо Пољака и Јевреја, који су наводно ишли у исти разред. Радња се протеже од тридесетих година 20. до првих година 21. века. Представу Народног позоришта одликује редитељска прецизност и изузетан, експресиван и емотивно пренапрегнут наступ младог глумачког ансамбла. О љубави и мржњи, злочину и одговорности, о прошлости у контексту садашњости, говоре редитељка Тања Мандић Ригонат и глумци Јелена Благојевић и Недим Незировић.

Кроз три генерације породице Медаковић, Слободан Селенић у роману Очеви и оци приповеда о развоју и урушавању српске грађанске породице, а кроз сагледавање брака Србина и Енглескиње о сукобу англосаксонског и балканског културног, националног, етничког и верског наслеђа. Са временске дистанце од двадесетак година, један од главних ликова, Стеван Медаковић, сагледава раздобље између 1925. и 1945. године, од студија на Бристолском универзитету, женидбе са Елизабетом, повратка у Београд са супругом, до краја Другог светског рата и погибије сина Михајла. У стилизованој форми, која деконструише реалистички прозни дискурс, комбинујући приповедни и драмски израз, представа редитеља Вељка Мићуновића тематизује и проблематизује етничке и културолошке идентитете, њихову трошност и непостојаност, мултикултуралност, епско и национално наслеђе, разумевање за Другост и различитост, идеолошку, менталитетску и сваку другу супростављеност и искључивост, а све то у одређеном друштвеном и политичком контексту. О овим темама говоре глумци Вања Ејдус и Александар Вучковић.

После свих искустава тешко је рећи да ли је историја уистину учитељица живота и да ли смо, и шта, научили из свих тих лекција. Али, трагом представа о којима смо разговарали као да нема велике сумње да се садашњост итекако огледа у прошлости и догађајима за које смо веровали да су далеко иза нас.

Аутор и уредник серијала је Слободан Савић.

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво