Читај ми!

Узори за опонашање

Кад бисте могли, попут животиња које имају способност мимикрије, да опонашате неке моделе понашања како би живели у бољем свету, били организованији и успешнији, који би то модели били и где бисте их тражили?

Могућности је много, а ми смо у овонедељном Студију знања направили избор сачињен од неких земаља и народа на које можемо да се угледамо, затим животиња које могу да нам буду узор, модела образовања које би требало да следимо, а тражимо и одговор на питање - зашто су нам узори уопште потребни.

Новитет у овој емисији јесте што ћемо имати психолошкињу Марину Виденовић у улози коментатора. Она ће дати коментар за сваку област коју пређемо са осталим гостима. Први коментар следи након разговора са економисткињом Маријом Максимовић, са којом ћемо причати о карактеристикама Јапана, али и неких других земаља, на које бисмо у неком смислу могли да се угледамо. Са нама је и наша златна караткисткиња Ивана Перовић, са којом ћемо говорити о узорима у спорту.

У другом делу емисије, разговарамо са Александром Ћетковићем са Института за зоологију, са којим ћемо причати о социјалним инсектима – мравима, пчелама и термитима, који су развили врло уређене тзв. социјалне заједнице и имају специфичан начин функционисања. Психолошкиња Марина ће нам открити у којој мери је добро да и људи буду дисциплиновани као што су набројани инсекти.

О томе на који начин учитељи, родитељи – сви одрасли, могу да се угледају на децу и шта се све од деце може научити, откриће нам учитељица Марија Милиновић из Едукативног центра Учитељица.

У овонедељној емисији, у прилозима наших новинара одлазимо и у паралелни универзум у ком постоје само срећне вести, присећамо се неких узора који се јављају у баснама, као и Платонове идеалне државе замишљене да буде узор свима у тада познатом свету.

Не заборавите и да нас запратите на нашем инстаграм профилу, јер вам постављамо питање: "Да ли чешће проналазите узоре у литератури или реалном животу?" Гласање ће бити доступно у петак од 17h, и трајаће до суботе у 17h.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво