Читај ми!

Вавилон

Током протекле године је о више романа било писано као о књигама које улазе у спектар крими жанра, а ми смо изабрали четири: "Мир и мир", Мирјане Новаковић, "Мица", "Београд и одвратни Британац", Мирјане Ђурђевић, "Нико није заборављен и ничега се не сећамо", Мирјане Дрљевић и "Мапа опроштаја", Синише Соћанина.

Иако су у сваком од ових романа писци искористили неке од одлика жанра, заправо се ни једна од ових књига није бавила искључиво потрагом за решењем тајне да би забавила читаоца, већ су теме биле углавном друштвене и ангажоване. Тема Вавилона је питање "Зашто своју прозу одевате у крими жанр“ и на њега одговарају Мирјана Дрљевић, Мирјана Ђурђевић, Мирјана Новаковић, Синиша Соћанин.

Блок поезије започиње критичарка Тамара Крстић приказом нове поетске збирке Радмиле Лазић, Хулим и потписујем. Следе песници најмлађе генерације који читају своје нове песме, Маша Томановић (збрика Могу да имам) и Слободан Ивановић (збирка Пет са пет) чије су књиге управо објављене у ИК Контраст.

О есејима Шака анегдота Ханса Магнуса Енцесбергера који су истовремено и нетипична аутобиографија писца, говори Јасмина Врбавац, а о приповедачкој збирци Итала Калвина, Тешке љубави, говори Нађа Парандиловић, уредница ИК Дарма која је и објавила књигу.

Професор Филозофског факултета у Новом Саду, англиста проф. др Зоран Пауновић је превео књигу Гејла Маркуса, Дорси, пет опаких година за цео живот. За рубрику Музичари – писци, Пауновић говори о томе колико је Џим Морисон и као песник био утицајан, осим што је имао несумњиво звездану музичку каријеру.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра.

 

 

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво