Читај ми!

Ретко видљиви делови природе

Ове недеље емисија Студио знања се води питањем како објединити причу о еволуцији живота на земљи са једне, и преплитање геолошке прошлости и садашњости са друге стране. Решење смо нашли у томе да завиримо у ретко видљиве делове природе и сазнамо које тајне они крију и какав је њихов значај за све нас.

Геолози Драган Миловановић Кене и Зоран Миладиновић нам откривају које карактеристике минерале чине драгим каменом, као и да ли на нашим просторима има дијаманата, с обзиром на некадашњу вулканску активност. На којим још планетама Сунчевог система има вулкана, открива нам астрофизичарка Наташа Станић.

Причу о ретко видљивим деловима природе у другом делу емисије настављамо од самих почетака живота на земљи и од нечега што нам је у потпуности невидљиво, а то је кисеоник ког у давној прошлости уопште није било. Коме захваљујемо за његов настанак, говори нам физичар Никола Здравковић. Са биологом Рајком Димитријевићем сазнајемо шта су стеље и које животињске врсте се у њима могу наћи.

Планинари добро знају да је овај хоби најзанимљивији управо због скривених предела до којих се тешко стиже. Где се баш та места налазе кад говоримо о нашој земљи, сазнајемо уз Ивану Иванчевић из Планинарског савеза Србије.

Музички гости су Тања Матејић и Драгослав Пантић, који ће нам извести Ријанину песму "Diamonds“, Стинг-ову песму "Fields of gold“, и песму "Stepping stone“ певачице Duffy.

У прилозима наших новинара сазнајемо шта су то супервулкани, колико их је на земљи и које су последице њихових ерупција, затим о значају камена за човека, од оруђа, оружја па све до уметности, као и у којој су вези електромагнетни таласи и крчање у телефону.

Будите са нама у петак око 22 и 40 и суботу у 13.00! До емисије, прилоге наших новинара можете погледати на инстаграм страници Студио знања.

Одговорни уредник редкације Општеобразованог програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво