Читај ми!

Под окриљем мултикултуралности

"Ниједна култура не може да опстане ако је искључива.“, говорио је Махатма Ганди. Вођени овом реченицом видећемо колико смо искључиви, а колико солидарни, и уопште како модерно друштво функционише под окриљем мултикултурализма.

Политиколог Горан Башић објасниће нам шта се подразумева под појмом мултикултуралност, а шта под појмом политике мултикултурализма, као и како те полтике доприносе превазилажењу етноцентризма. О томе зашто је важно увести тему мултикултуралности у образовање, рећи ће нам психолошкиња Наташа Симић. Кад смо код образовања – оно мења свет, зато – Change the world поручује Eric Clapton, а нама песму у студију изводе Марија Матић и Милица Копривица, које су наше овонедељне музичке гошће.

У стране земље које нас инспиришу често пожелимо да се вратимо. Са нама је гошћа из Русије која је након прве посете Београду одлучила да се бави нашим градом на својим докторским студијама. О чему је конкретно реч рећи ће нам историчарка Елвира Ибрагимова.

У другом делу емисије причу о мултикултуралности настављамо из угла културне баштине, али такође и из угла џез музике. Са нама су историчар уметности Милан Попадић и џез критичар Војислав Пантић.

Ако бисмо само посматрали националне групације у нашој земљи, могли бисмо подробно да говоримо о мултикутуралности. Овог пута пажњу усмеравамо на словачку културу и начине на које она опстаје кроз уметност и образовање. О томе нам из прве руке говори Словакиња Јана Томан.

У прилозима наших новинара видећемо како се мултикултуралност изражава кроз моду, али и храну, као и које су то знамените личности из читавог света добили своје споменике у Београду и зашто.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

 

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво