Читај ми!

Има ли славе без скандала

Проклете авлије не би било без Андрића, Процеса без Кафке, Маштарија без Борхеса. Књижевност без њих би опстала али свакако би била сиромашнија.

Многи велики уметници, не само у сфери књижевности, постајали су славни тек постхумно када би време потврдило значај њиховог дела и утицај који су та дела имала на потоње генерације уметника.

Бити уметник и бити славан у многим ранијим епохама била је контрадикторност, наша епоха је ту контрадикторност поништила и увела правило, што славнији то бољи.

Ново издање емисије Час анатомије бавиће се феноменом славе у савременом контексту. Спектакл и сензација као саставни део друштвености у времену убрзања на велика врата увели су још један феномен: скандал.

Као негативно дело, као афера, као негација мишљења заснованог на вредносном суду, скандал, осим што је честа реч у јавном простору неретко својим садржајем пуни рубрике не само таблоидних медија. Уз скандал, појаве и личности постају видљивији али питање је: откуд толика потреба за славом и због чега јој је скандал често најоданији помагач? Постајемо ли кулура скандала и сенчи ли скандал готово сваки сегмент савременог живота?

Разговор на ту тему водиће новинар и писац Бранко Росић и историчар књижевности Владан Бајчета

Ауторка и уредница емисије: Марија Ненезић

Режија: Маја Мандић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво