Комуникација са свемиром

"Желимо вам све најлепше са наше планете“, је српски поздрав који се налази међу 55 поздрава на различитим језицима света, који су 1977. године послати у свемир на летелици Војаџер. Иако је освајање свемира знатно напредовало у односу на ту далеку годину, и даље је садржај послат на Војаџеру једини траг о нашој цивилизацији који још увек слободно лута космосом. О томе, али и уопште о нашој комуникацији са свемиром, разговарамо у овонедељном Студију знања.

Где се сад Војаџер налази и каква му је будућност, сазнајемо уз популаризатора астрономије Бранка Звездара Симоновића, док нам инжењер аерокосмотехнике Саша Марковић открива да ли ћемо ускоро бити сведоци поновног слетања на месец и колико ће технолошки развој овај пут олакшати тај одлазак. Они ће нам открити и шта би изабрали као најбољи начин комуникације са потенцијалним проналазачем, када бисмо данас слали златне плоче у свемир.

Давид Боwие, чију ћемо биографију видети сажету у прилогу наше новинарке Исидоре Радоњић, је почетком 1970-их певао о звезданом човеку који ће нам се обратити путем радија. И управо песму Старман изводе нам Нина Шупица и Александар Митровић Ацарт. Након тога заједно са музиколошкињом Биљаном Срећковић присетићемо се која музика је послата на златним плочама Војаџера у свемир, али и коју музику би она данас послали.

Оно што је можда мање познато јесте да постоје и мисије на мања небеска тела. О небеским рутама разговарамо са чланицом тима за демистификацију астероида блиских земљи Дебором Павелом и астрономом Наташом Тодоровић. О томе колико научна фантастика има моћ предвиђања или је послужила као инспирација за "освајање свемира", откриће нам писац и преводилац Милош Петрик.

На нашем инстаграм профилу постављамо вам питање: "Да ли мислите да нисмо сами у свемиру?“

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво