Приступачан програм: Квадратура круга – Музика света (СЗЈ)

Колекцију од 400 инструмената из целог света поседује Дуле Ресавац из Деспотовца. Готово сваки од тих инструмената има своју историју и своју причу.

Кахон је инструмент настао из нужде, бунта и пркоса афричких робова које су шпански освајачи са собом повели у Латинску Америку. Шездесетих година прошлог века Пако де Лусија искористио је тај инстурмент за фламенго и од тада је он тражен међу музичарима.

Ресавац у својој колекцији има и претечу гитаре, затим балатон, претечу свих ксилофона, али и инструменте који опонашају звуке из природе и временске непогоде, као што је, на пример, удар грома.

У збирци Ресавца нису само архаични инструменти већ и они модерни као што је дуклар, инструмент настао комбинацијом дудука и кларинета, као и футуријару, футуристички инструмент који је овај музичар и колекционар добио на поклон од чувеног сибирског мултиинструменталисте Надашине.

Изложбу под називом "Музика света" на којој су приказани сви ти инструменти већ је видело неколико градова у Ресави и Поморављу, а њу прати и истоимени концерт.

Дуле Ресавац свира 15 инструмената, пише песме, компонује и пева, а недавно му је изашао нови албум "Приче из подсвести" у издању ПГП РТС.

Ресавац је наступао на бројним фестивалима у Швајцарској, Аустрији и Италији, а домаћа публика га посебно памти са наступа на "Нишвилу".

Ресавац потиче из породице у којој стасава већ пета генерација музичара. Његови деда и баба били су у оркестру Јанике Балажа, а отац Александар је завршио Музичку школу "Мокрањац" у Београду и свира саксофон, кларинет и хармонику.

Ресавац негује српску, традиционалну етно-музику коју осавремењује новим звуцима како би је на тај начин што више приближио свету.

Уредник: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић

Обрада: редакција Актуелности

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво