Заводљива телевизија – Креатори серија

Ову емисију посветили смо редитељу Сави Мрмку.

Један од пионира ТВ режије у некадашњој Телевизији Београд, редитељ, сценариста и професор режије, Сава Мрмак, поставио је темеље за различите телевизијске жанрове. Нашавши се на Телевизији Београд од самог почетка емитовања програма, 1958. године, Сава Мрмак се опробао у различитим форматима као редитељ и сценариста - од музичких емисија, шоу-програма, преко ТВ драме, до документарних и играних серија, поставивши, као телевизијски аутор, важне лекције за формирање савремене телевизије.

Ипак, специјалност овог свестраног аутора биле су серије са историјском тематиком, тако је на овом пољу, нарочито у сарадњи са сценаристом Синишом Павићем, остварио праву ризницу важних историјских прича у форми мини ТВ серија. Многе од њих, попут серија “На путу издаје”, “Слом”, “Последњи чин”, “Бањица” или “Одлазак ратника, повратак маршала” бавиле су се важним и осетљивим историјским темама којима је Сава Мрмак, по сведочењу његових сарадника, приступао студиозно, са искуством једног енглеског филмског ђака.

Богата каријера овог плодног телевизијског ствараоца сеже од самих почетака телевизије код нас до 90-их година када је Сава Мрмак режирао и данас репрезентативне историјске драмске серије попут серије “Јастук гроба мог” и “Крај династије Обреновић”. У свом дугом и плодном радном веку, Сава Мрмак радио је и као професор на Факултету драмских уметности преносећи своје богато искуство многим генерацијама телевизијских и филмских аутора.

У емисији учествују: Синиша Павић, сценариста, Радомир Путник, књижевник, Слободан Радовић, редитељ и Владмир Арсић, драматург.

Уредник и сценариста Лидија Божић

Драматур Кристина Ђуковић

Монтажер Милан Крстески

Директор фотографије Владимир Марковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво