Културни центар

Да ли лепота може да спаси свет?

У кратком временском периоду, на нашим сценама су премијерно изведене две представе према делима Фјодора Михајловича Достојевског. У Српском народном позоришту у Новом Саду одиграно је "Јеванђеље по Ф.М. Достојевском", у режији словеначког аутора Јернеја Лоренција, а у Београдском драмском позоришту публика може да види ново тумачење романа "Идиот", према драматизацији Владимира Табашевића, и у режији Ивице Буљана.

Ове нове представе су авантуре потраге за метафизичким смислом дела Достојевског, односно за кључевима загонетки нашег постојања. Оне су такође полазиште нашег вечерашњег истраживања савремених значења романа овог мага књижевности, као и разлога за повећано интересовање за његова копања по темама смрти и бесмртности, духа и материје, добра и зла.

О томе у емисији говоре професор Јован Попов са Филолошког фалкултета у Београду, писац Владимир Табашевић, редитељ Јернеј Лоренци и глумац Душан Вукашиновић.

За 29. март је заказана премијера дуго очекиваног наставка филма "Муње", "Муње: опет!", па је поводом тога гост Културног центра редитељ филма Радивоје Раша Андрић.

У емисији Културни центар ће још бити речи о музичкој конференцији Контакт, пројекту Хали Гали и домаћој алтернативној рок сцени уопште, затим о новом стрипу аутора Бориса Станића, "Ја, пацов", књизи есеја "Благи приповедач" нобеловке Олге Токарчук, филму "Тар" који се налази на репертоарима наших биоскопа, као и о новом читању "Развојног пута Боре Шнајдера" Александра Аце Поповића, у режији Егона Савина, у Југословенском драмском позоришту. Рубрика Јубилеј је посвећена стогодишњици од оснивања Балета Народног позоришта у Београду.

Уредник емисије Ана Тасић

Аутори рубрика Марија Ненезић, Ана Тасић, Јована Јанковић, Николина Срећковић, Ана Марија Грбић, Иван Велисављевић

Редитељ Рашко Милатовић

Монтажер Никола Манић 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво